Hoewel Sågen een klein dorpje is (± 20 huizen) is er genoeg te doen in de omgeving ’s zomers en ’s winters. De directe omgeving biedt rust en ruimte, in de omtrek zijn mogelijkheden voor avontuur, vermaak en cultuur.

Zomer
De natuur biedt ruime mogelijkheden voor rustige of intensieve wandelingen en fietstochten in de uitgestrekte bossen rondom Sågen. Je kunt ook kanoën, vissen en zwemmen in de meren, bijvoorbeeld in het Brindsjön (10 minuten rijden).
Verder biedt de verlaten spoorlijn door het dorp de unieke mogelijkheid om te fietsen over het spoor met een dressin. Dit spoor, de Inlandsbanan (zie ook ‘Omgeving’) loopt door de bossen, vlak langs het Brindsjön en andere prachtige meren. De huur van een railsfiets is inbegrepen als je een huisje huurt.

In de omgeving zijn mogelijkheden om meer fietsen of kano’s te huren. Je kunt een rijtocht te paard maken of zelfs een paar dagen met paard en huifkar rond te trekken. Ook kun je raften, vlotvaren en wildwaterkanoën op 45 minuten afstand.

Winter
Ook in de winter zijn er natuurlijk prachtige wandeltochten te maken, met sneeuwschoenen (te huur) helemaal een avontuur. Verder kunnen er op verzoek langlaufsporen getrokken worden rond het dorp of over het meer, ook een schaatsbaan behoort tot de mogelijkheden. Op ongeveer een halfuur rijden in Säfsen is een mooie, uitgebreide familie-skipiste. Hier is ook de mogelijkheid om een sneeuwscootersafari te ondernemen.
Op 110 km afstand ligt Sälen, dit is het grootste ski-gebied van Zweden. Sälen biedt ook de gevorderde skiër genoeg uitdaging en er worden ook hondensleetochten georganiseerd.

Er op uit
In het dorp is een geologisch museum. Ook Station Sågen is zelf een klein museum, met foto’s en voorwerpen uit de tijd dat het station nog in bedrijf was. In de omgeving zijn veel kleine musea en hemslöjd (handwerk) uitstallingen te vinden langs de weg. Een overzicht van de grotere musea en themaparken vindt u ook onder de link ‘Omgeving’, waar u de bezienswaardigheden in Dalarna en Värmland vindt.
Overigens is het dorpje Sågen te klein voor voorzieningen; boodschappen, tanken en uit eten is mogelijk vanaf 20 minuten rijden.